Wednesday, January 9, 2013

pokok duit duit

hari: rabu
cuaca: cerah

Assalamualaikum.

*esok petang akan mengambil kertas peperiksaan PRO*
hebat kan gua, dah nama pun pro.


pokok duit-duit.


petang yang damai ni, gua nak cerita pasal pokok duit-duit. dulu, masa kecil-kecil, suka tengok pokok ni. tapi bila dah sekolah, belajar sains, tahu fungsi pokok ni, jadi tak suka. dia parasit, menumpang pokok lain untuk dapatkan sumber makanan. wa dulu jumpa pokok ni kat pokok belimbing belakang rumak arwah mak (nenek). lama-lama, pokok asal boleh mati. jahat kan pokok ni dalam diam.

kalau kita ibaratkan kepada manusia, nak ke jadi macam pokok duit-duit? mestilah tak nak. jadi, kalau dapat kawan yang baik tu, jangan ambil kesempatan. kita memang tak sedar benda ni boleh berlaku, tapi kita kena berwaspada. ingatlah dan hargailah kawan kita yang baik tu.

begitu juga dengan adik-beradik kita. memang lah dalam semua adik beradik tak semuanya baik. tapi jangan ambil kesempatan pada yang terlalu baik tu.

insyaAllah, sama-sama kita jangan jadi macam pokok duit-duit. kalau nampak ada pokok duit-duit hidup di pokok rambutan ke belimbing ke, pesan kan pokok duit-duit tu, jangan banyak sangat ambil hak pokok asal.

21 januari 2013--- wa balik johor.

dia hero saya selepas ayah.No comments: