Thursday, July 5, 2012

shht, it is a secret.

hari: rabu

assalamualaikum.
hai, readers.
hari ni dah berlalu as the night has come to give time to the stars shining at the sky.
alhamdulillah, until this moment, i love to all i have.
my family, my friends and myself.
they are the reason i could fly..
influence from Marc Anthony's song- my baby you.

the secret has gone.
bye bye.

today is nisfu syaban night.
all my friend in facebook share about it.
we are near to ramadan.
assalamualaikum, ramadan.
orang selalu cakap 'ahlan wa sahlan ya ramadan'
imam selalu doa kan surau 'allahuma fi sa'ri syaban wa barik fi ramadan'
*maaf kalau salah eja, tapi aku cuma ingin berkongsi.
aku suka sangat doa tu.
setiap bulan islam yang datang ni ada keistimewaannya kan?
we are lucky because by doing a good act like fasting, we get the good reward indeed.
proud to be a muslim.



i am to glad because i can do my fasting at home completely 30 days with ibu, ayah and my siblings. Insya Allah.
not ready yet to fasting without them.
but one day, i want to do fasting at oversea because futher study.
* boleh hantar salam perantauan.

flashback.

dulu, masa sebelum puasa
ayah saya akan baca niat puasa sama-sama dengan kami
itu kemestian ever umur saya dah 20 tahun.

bila sahur, saya mesti kena bangun makan
kalau tak, saya akan terdampar di lantai keesokan paginya
* kesian kat ibu kena kejut saya yang susah bangun pagi, ibu tak boleh sahur
dia akan pening kepala dan muntah.
* adik pulak lebih memelih tidurnya
* aku gigih bangun untuk sahur- menu wajib nasi+telur goreng. simple kan.

pukul 8 pagi ramadan pertama.
* bangun dan mandi
* buka lagu raya- ambil mood. bila ayah bangun tidur, ayah akan tegur 'baru pukul 8 dah sibuk dengar lagu raya'. ibu ' biarlah,nak dengar kat radio lambat lagi'. # memanglah ibu sokong sebab ibu pun join kitaorang.
#antara aktivitinya:
~ tengok buku resipi, cari menu buka puasa petang nanti
~ tengok buku resipi, kueh raya yang boleh menggugat perut dan isinya
~ baring takde kerja macam tompok and torres.
~ kucing pun kena puasa- aku cakap. ibu cakap- kau memang kejam.
~ geledah gerobok nak cari kad raya. *fakta- kad raya yang aku beli memang banyak tapi takkan bagi orang sebab aku sayang.
~pergi dekat stor pancing ayah a.k.a tempat dia lepak. aku- ayah, nanti kita pasang pelita ek. ayah- tunggu puasa ke 15 tapi kakak kena kemas pelita. aku- alah, penat. ibu menyampuk- kalau malas tak payah carikan kayu, bang. semua nak suruh ayah buat.

pukul 6 petang.
*ajak ayah pegi bazaar. menu utama- murtabak dan kebab dan char koi (kueh yang berbentuk tulang)

to be continue. . .

kueh raya yang ibu jual. saya tukang buat. sedap.

2 comments:

syida's said...

kite super duper like post awak yang nih.. =D selamat datang ramadhan, syawal sile tunggu giliran.

Cik Nesha said...

terima kasih. kita menulis utk berkongsi je. pengalaman sebenar. ye, sila tunggu syawal, baju raya saya tak siap lg. goshh~